Bli inspirert av regionen

Surfing i unikt landskap

Lofoten er verdenskjent blant surfere, og det skyldes ikke bare de spektakulære omgivelsene. Havbunnen utenfor Unstad gjør stedet til ett av Nord-Europas mest bølgesikre steder, og i tillegg gir den opphav til en venstrebølge som det er vanskelig å finne maken til noe annet sted. Særlig vinterstid kommer proffer fra hele verden for å bryne seg på naturkreftene under nordlyset, og sommerstid er stedet egnet for alle, inkludert nybegynnere. Er du fersk på surfebrettet kan du likevel utfolde deg i Lofoten uavhengig av årstid; kun en liten kjøretur unna Unstad ligger Flakstad, og tar imot deg, uansett kvalifikasjoner.

Surfingen ble bokstavelig talt importert til Lofoten fra Australia av to lokale menn som hadde vært på vift under fjerne himmelstrøk. Siden 1990-tallet har surfespottene vært mer enn en lokal hemmelighet, og Unstad har fått sin egen surfeoperatør. Her kan du leie både hytter og alt du trenger av surfeutstyr, gå på kurs med sertifiserte surfeinstruktører eller bli med på organiserte turer til Flakstad. I tillegg til de fantastiske surfemulighetene kommer du til å få en naturopplevelse av det helt sjeldne slaget: Storhavet ruller inn mot sandstranda, som blir avløst av irrgrønne marker, før landskapet løfter seg i grå fjellvegger. Det hele blir ikke mindre mektig vinterstid, når naturkreftene er enda råere, og nordlyset flakker over himmelen.

Inspirasjon og utfordring i fantastiske omgivelser

På Moskenesøy ligger Reine, som har vært regnet som kanskje det vakreste fiskeværet i Lofoten – og i verden. Bygningsmassen er pittoresk, men det er i vel så stor grad det fantastiske landskapet rundt som tiltrekker seg besøkende. Grønn fjord og grå fjellvegger – Lofotfjellene – slynger seg ut mot Nordishavet, og straks du kommer litt opp i landskapet, får du utsikt til Moskenesstraumen, som er en av verdens aller sterkeste malstrømmer.

I disse omgivelsene blir alle som tiltrekkes av vill natur forhekset, uavhengig av om de er fjellklatrere eller fotografer. Også i litteraturen finner du spor av den sterke påvirkningskraften til stedet; de episke proporsjonene i fjell, hav og malstrøm har inspirert både Edgar Allan Poe, Jules Verne og Petter Dass.

Golf under midnattssola

Ved Hov på Gimsøy kan du spille golf mellom mai og midten av oktober; på forsommeren og sommeren kan du endog spille til alle døgnets tider. Den flotte 18-hullsbanen stod ferdig i sin nåværende form i 2015, og her er det litt av hvert å fryde seg over i tillegg til slaget med golf, uansett om du brenner for landskapsarkitektur, historie eller dyreliv. Banen ligger langs stranden, og utformingen trekker veksler på beliggenheten. Både hav og sandstrand er bygd inn i banen som vannhinder og naturlige sandbunker. Inne på området ligger det dessuten flere gravsteder fra vikingtiden, og fuglelivet er spektakulært.

Mens du nyter spillet, kan du hvile øynene på utsikten. Fra banen er det utsikt til Landegode og Lofotveggen, og i tillegg utspiller det seg fantastiske saker over hodet på deg; først er det midnattssola som lager en gyllen ramme rundt opplevelsen, og fra slutten av august kan du oppleve nordlyset straks himmelen blir mørkeblå. Ikke rart CNN har omtalt stedet som: «The worlds coolest golf club with the hottest light show on Earth.»