Mat og drikke i Lofoten

Lofotens historiske avhengighet av fiske har formet mattradisjonene her. Men det er ikke kun tradisjonsmaten som er unik her i Lofoten. Lofotværingenes kulinariske tradisjoner er i konstant utvikling og øygruppas lette tilgang på førsteklasses råvarer gjør at selv mer internasjonale retter som sushi, ceviche og teriyaki får sin helt særegne smak her i Lofoten.

Tørrfisk som gjør deg våt i munnen

Lofotens kjærlighet for skreien lever i beste velgående den dag i dag, og spesielt i Svolvær kan en finne et mylder av restauranter som flittig bruker kjøkkenet til å bringe Lofotens stolte tørrfisktradisjoner inn i det tjueførste århundre. Børsen Spiseri, ligger i en sjarmerende gammel rorbu i Svolvær, og er eksperter på tørrfisk. Deres signaturrett Tørrfisk Royal; kommer toppet med serranoskinke og er et perfekt eksempel på den konstante utviklingen i Lofotens tradisjonsmat. Retten fikk sitt navn etter at den først ble servert til Dronning Sonja, og Børsen Spiseri er angivelig Dronningens favorittrestaurant i Nord-Norge, hvilket gjør Børsen Spiseri perfekt dersom du ønsker et kongelig måltid.

Om du er ute på en romantisk aften, er ingen steder i Lofoten bedre enn Restaurant Kjøkkenet. Restauranten som ligger på den nydelige øya Lamholmen, rett utenfor Svolvær, pryder seg på å servere kortreist mat, og kelnerne her forteller entusiastisk om de lokale råvarene og gir sine vinanbefalinger. Her serverer de både kveite og tørrfisk til en høy standard, i hjemmekoselige omgivelser. Dersom du er lengre sør i Lofoten, hvorfor ikke ta turen til Henningsvær og besøk Lofotmat? Lofotmat serverer en av Lofotens beste fiskesupper og er også kjent for sin dessertmeny, hvor deres rabarbrasuppe er en lokal favoritt.

Lofoten møter verden

Lofoten har mer å by på enn kun tradisjonell nordnorsk mat, men det skal sies at selv internasjonal mat får en helt spesiell vri i Lofoten, takket være øygruppens enkle tilgang til gode råvarer. I Kabelvåg ligger Miyako, en japansk sushi-restaurant, ikke bare kjent for sin mat, men også eksepsjonelle kundebehandling. Restauranten er spesielt flink til å ta i bruk de lokale råvarene i Lofoten hvilket gir selv sushien en helt særegen smak her i Lofoten. Rå:Bra Sushibar er virkelig for de mer eventyrlystne. Restauranten med det lille beskjedne navnet serverer asiatisk mat med inspirasjon fra både Sør-Amerika og Lofoten, hvilket tilbyr smaksløkene en opplevelse du garantert ikke vil finne noe annet sted i verden. Hvor ellers kan du få servert teryaki-spyd med torsketunge, Ceviche av kveite eller friterte sushiboller fylt med tørrfisk?

Den unike smaken av Lofoten

Enten du er ute etter tradisjonsrik mat, internasjonal mat eller noe i midten, er det åpenbart at den kulinariske opplevelsen de tilbyr i Lofoten vil du ikke finne noe annet sted. Dette fordi restaurantene er såpass flinke til å benytte seg av Lofotens fantastiske råvarer og eksperimentere med nye kreative måter å sammensveise tradisjon og impulser utenfra. Det skal dog sies at Lofoten er ikke bare fisk, så de som foretrekker land framfor sjømat burde ikke få panikk. De fleste mer tradisjonelle restaurantene vil servere blant annet lokalt tilberedt lam, og flere restauranter serverer også både pizza, pasta, hamburgere og kebab. Men vårt tips er; når i Lofoten, spis som Lofotværingene.