Overnatting i Lofoten

Den store økningen i turisme til Lofoten de siste årene har lagt press på tradisjonelle overnattingssteder som hoteller og herberger. Denne økningen i turisme har ikke bare ført til bygning av nye moderne hoteller, men også gitt insentiver for alle med en rorbu eller et ekstra rom til overs til å tilby overnatting. Dette gir deg et stort utvalg av forskjellige overnattingsmuligheter å velge mellom når du skal til Lofoten.

Hoteller

Lofoten kan tilby en rekke flotte hoteller med fantastisk utsikt, men dersom du ønsker å stå opp med utsikt over havna i Svolvær må du forvente å betale en pen sum penger. Blant de mer eksklusive finner vi Lofoten Suite Hotel som ligger ved torget i Svolvær. Hotellet ligger i et moderne nytt bygg, midt i Svolvær, i gåavstand til de fleste spisesteder og barer. Dersom du er så heldig og får et rom som vender ut mot havet vil du kunne nyte en av Nord-Norges beste utsikter, med havna rett under nesetippen din. Kun et steinkast unna ligger Thon hotell, som er i samme pris- og kvalitetsklasse, hvilket også har visse rom med utsikt over havna. For disse typer hotell må du regne med å betale rundt 2000 kroner natten. For en noe billigere penge får du for eksempel hoteller som Fast Hotel i Svolvær eller Best Western i Leknes, men dersom du reiser på et mindre budsjett er det verdt å utforske andre overnattingsmuligheter.

Rorbuer

Lofotens gamle fiskerboliger, rorbuene, er et fantastisk alternativ dersom du ønsker en mer autentisk nordnorsk opplevelse. En rorbu er et hus opprinnelig brukt av fiskere som sesongbolig som går tilbake til den tiden da de åpne båtene gjorde at fiskere trengte et sted å sove og lage mat. Den dag i dag er ikke dette tilfelle, og i Lofoten har de funnet nye måter å bruke rorbuene på. Både Lofoten Rorbuer og Svinøya Rorbuer lar deg leie rom i gamle rorbuer og prisene starter på rundt 1200 kroner natten. I Henningsvær ligger en av de mer rimelige rorbuene; Johs H Giæver, hvor du kan få et rom i en rorbu ned til 650 kroner per døgn. Rorbuene har alle fantastiske beliggenheter rett ved sjøen, og tillater en noe mer hjemmekoselig og autentisk opplevelse enn du vil få på et hotell. Selv om prisene ofte kan være ganske like som hotell kan du her finne skikkelige kupp, så det gjelder å holde øynene åpne.

AirBnb

Hva med å bo med de lokale som en ordentlig Lofotværing? Den store pågangen fra turister de seneste årene har også gitt lokale innbyggere med eiendom i Lofoten gode muligheter til å tjene litt ekstra penger ved å leie ut private eiendom. Langs hele Lofoten kan man finne privatpersoner som stiller rom, leilighet eller hus til disposisjon, og dette er definitivt det billigste alternativet, med priser fra rundt 500kr natten. Spesielt om man reiser i en litt større gruppe kan AirBnb være et veldig godt og billig alternativ, og det gir deg en bedre mulighet til å oppleve Lofoten som en ekte Lofotværing. Det skal sies at mange av de billigere rommene og leilighetene ligger ganske isolert til, og man vil ofte avhenge av å ha bil for å komme seg rundt.