Transport til og i Lofoten

Lofoten strekker seg over to breddegrader og rommer seks kommuner, og selv om det selvsagt er mulig å ta seg fram både med sykkel og til fots for dem som har overskudd og masser av tid å ta av, vil det for de fleste av oss være en fordel å ha planlagt transportetappene, om vi vil få med oss mest mulig av denne vakre øygruppa. Heldigvis er mulighetene mange.

Transport til Lofoten

Transportalternativene avhenger selvsagt av om du reiser med eller uten bil. Hvis du kommer landeveien, kan du enten ta E10 vestover fra Luleå i Sverige, eller følge E6 gjennom Norge og ta av mot Bodø. E10 har fergefri forbindelse til Svolvær, mens du kan ta ferge fra Bodø, Skutnes eller Bognes over til Lofoten.

Hvis du reiser uten bil, kan du ta toget til Bodø eller Narvik. Herfra fortsetter du enten med ferge eller hurtigbåt fra Bodø, eller med ekspressbuss fra eller via Narvik.

Velger du å fly, kan du fly direkte til Lofoten fra Oslo, og lande på Leknes eller i Svolvær. Det går dessuten fly til Røst fra Bodø. Alternativt kan du fly til Evenes – Harstad og Narvik sin hovedflyplass – som ligger 17 mil fra Svolvær. Et annet luftig alternativ, som er av det mer spektakulære slaget, er helikopter. Det går rutehelikopter til og fra Bodø til Værøy, og Lofoten Værøy Brygge har dessuten en spesialavtale med Lufttransport som gjør at du kan bestille helikoptertransport fra Bodø når det måtte passe deg.

Sist, men ikke minst, kan du ankomme Lofoten med Hurtigruta. Du kan gå om bord på hvilket som helst anløpssted mellom Bergen og Kirkenes, og gå av enten i Stamsund eller Svolvær. Du kan forøvrig også ta med bilen på Hurtigruta.

Transport i Lofoten

Har du bil, er mye gjort. E10 skjærer gjennom hele Lofoten, helt til Å, og det er god veiforbindelse til de fleste tettsteder. Om du syns dette høres som det mest fristende alternativet, men ankommer billøs, fins det flere leiebilfirmaer både på Evenes, i Bodø og i Lofoten.

Det er flere muligheter for å forflytte seg med buss. Lofotekspressen har flere daglige avganger fra Narvik til Å, og stopper 15 steder langs E10. Flere avganger gjør det mulig å dele opp etappene slik du selv vil, og det fins en app som hjelper deg med reiseplanleggingen. Videre er det forbindelse med lokalbuss på de fleste veistrekninger i Lofoten. Det er imidlertid verdt å merke seg at korrespondansen med andre transporttilbud ikke alltid er på topp, og ankommer du eksempelvis flyplassene på Svolvær, Røst eller Leknes, er du avhengig av taxi for å komme deg videre.

Du kan også forflytte deg vannveien i Lofoten. I tillegg til ferge- og hurtigbåtrutene som forbinder Lofoten med fastlandet, fins det ruter som anløper ulike steder i Lofoten, eller som forbinder Lofoten og Vesterålen. Vær oppmerksom på at avgangstidene gjerne varierer med årstid. Husk også at ikke alle bilferger har korresponderende busser, så sjekk opp dette på forhånd hvis du kommer til fots eller med sykkel.